Praf in ochi


Criza, austeritate, recesiune, restrangerea cheltuielilor sunt termeni tot mai des auziti in ultima vreme si care dau un fior tuturor dintre noi. Piata imobiliara in scadere, creditele aproape blocate, curs valutar mereu in crestere si face istorie (!) in fiecare zi, prudenta si atentie din partea intregii comunitati economice : astea sunt efectele si sentimentele (!) care domina si copleseste intreaga economie romaneasca. Si europeana. Si mondiala !
Firesc, punga e cam mica si tinde sa se goleasca repede, deci apare necesitatea reducerii cheltuielilor. Si fiindca nu sclipirile manageriale sunt punctul nostru forte s-a gasit ca solutie geniala concedierea a 20% din personalul bugetar administrativ. Deocamdata!
Un calcul simplu (teoretic) arata cam asa: cheltuieli 10 miliarde euro, o reducere de asemenea dimensiuni ar aduce un plus la bugetul de stat de cam 2 miliarde de euro.
Indraznesc sa spun ca lucrurile nu vor sta deloc asa. Pentru ca un principiu capitalist (sau e murphism?) spune cam asa: 90% din banii lumii sunt detinuti de 10% dintre oameni, iar 90% din oameni detin restul de 10% din bani.
In traducere libera: sunt bugetari cu salar mai mare decat un parlamentar sau decat presedintele. Iar acestia reprezinta taman cei 10% amintiti mai sus. Vorba e: bine-bine, concediaza oamenii, dar depinde de ce calibru. Personal nu-l vad pe „dom’ director” cu 15000 lei salar dat afara, ci mai degraba cred ca se vor da 10 oameni afara a cate 1500 lei salar fiecare. In felul acesta, targetul propus de diminuare cu 20% a personalului va fi atins, dar banii economisiti nu vor fi cei preconizati.

O solutie ar putea fi reducerea tuturor salariilor cu 20%, ca tot omu’ sa aiba o paine pe masa, dar as fi catalogat drept social-populist, deci de stanga. Si daca stau bine sa ma gandesc la bunul samaritean de care am dat dovada in ultima vreme, se pare ca cei care m-ar caracteriza astfel nu s-ar insela….

Reclame
Categorii: Enervante, RO | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Praf in ochi

  1. Ionut Murariu

    Mda…cam asa e…Bine le mai zici…90 % din ce spui e adevaratiar 10 % e real.

Vreo impresie/completare?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.