Cu pumnu’n gura

Un subiect inspirat dintr-o nemultumire a unei prietene care lucreaza la o institutie guvernamentala importanta si desi nu mi-a dat prea multe amanunte, am cam intuit despre ce e vorba. Din pacate se intampla peste tot si nu doar in institutia cu pricina.
In linii mari e vorba despre incompetenta. Ca exista, nu mira pe nimeni. Deh! nu putem fi toti perfecti !!! Dar ca acestia ajung in functii importante, care implica raspundere si, deloc de neglijat, un salariu considerabil (mult-mult peste media unui muritor de rand), ei, da, asta e un semn de intrebare. Au fost poate colegi cu noi, au absolvit aceleasi scoli ca si noi, unii chiar poate mai putine (desi personal nu pun prea mult pret pe asta, ci pe alte abilitati mai degraba native) si iata-i sefi peste noapte. Macar de-ar avea aptitudini de manager !! In fine, cum ajung acolo e alta poveste. Problema mea este maniera de a conduce, de a fi lideri, a marii majoritati dintre acesti parveniti.
Una dintre manierele de a conduce – pe care personal am experimentat-o pe propria piele – este cea la modul : „sefu’, am problema X si nu stiu cum s-o tratez„. Iar raspunsul este: „cauta o solutie si o discutam„. Excuse me? Pai daca mintea imi fata o solutie ma mai duceam eu la sef? Asta nu e tot. Caut solutia ma duc la sef (sa nu fiu acuzat de spirit anarhic) si ii prezint ideea. Iar seful: „vezi? noroc ca ai venit sa discuti cu mine, altfel ai fi pierdut mult timp nestiind ce sa faci„. Fuck! e clar ca a doua oara n-o sa mai fac asemenea prostii de a ma consulta cu seful !!
Alte probleme tin de urmarirea indicatorilor de performanta. Pentru ca totul se rezuma la niste banale fisiere Excel care scad doua cifre si determina o durata de indeplinire a unei sarcini, majoritatea ajusteaza cifrele in asa maniera incat sa para totul perfect. Raportarile rezultate sunt in general false pentru a impresiona sefii, iar lucrurile raman nerezolvate in spate. Oricat ai incerca sa spui ca lucrurile nu sunt deloc roze ca in raportari, ti se raspunde pe un ton amenintator sa-ti vezi de treaba. Iar daca se intampla sa sesizezi ca anumite lucruri nu se desfasoara conform procedurilor, ti se rade in nas si ti se inchide gura cu un „nu stai bine pe scaunul tau?”. Vei fi tinut minte oricum ca fiind un personaj incomod.
Si atunci ai doua variante : ori accepti sa fii condus de asemenea oameni si renunti la mandrie si orgolii personale gandindu-te ca ai o familie si un copil acasa de crescut, ori ii bagi in ma-sa pe toti si daca esti tare iti deschizi propria afacere si esti propriul tau sef. Cat de competent/incompetent esti o sa-ti dai seama dupa rezultate si cat de multi bani o sa faci. Daca nu poti, ciocu’ mic si inghite !!

T&T – Stefan_Jr
Categorii: Enervante | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Vreo impresie/completare?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.