Stiinta vinului la rang de stiinta exacta

Casa de Vinuri CotnariBea vin! În el găsi-vei Viata-fără-moarte.
Pierduta tinereţe din nou ţi-o va reda,
Divinul timp al rozei şi-al inimii curate!
Traieste-ţi clipa dată! Caci clipa-i viaţa ta!

Inainte sa pomenesc autorul acestor versuri, doar doua vorbe despre cum l-am cunoscut. Se intampla in 198…si ceva, not important, intr-o vreme in care setea de cunoastere incepea sa se impleteasca cu cea de…vin! Studiam matematica (scuze! 😀 ) si imi picase in mana o carte despre niste ecuatii mai deosebite. Metodele pe care matematicienii vremurilor le-au tot incercat dadeau rezultate aproximative cu erori acceptabile pentru acele timpuri. Numai ca la un anumit moment nu s-au mai multumit doar cu solutii aproximative si si-au dorit adevarul absolut. Imprastiati in cele mai diverse colturi ale lumii i-am cunoscut rand pe rand pe Newton, Euler, Cardano, Ferri,  Cauchy, Ruffini, Abel, Gauss, Galois, Lagrange, Bezout, dar si pe persanul Omar Khayyam (caruia ii apartin versurile de mai sus), care, prin sec. XII, rezolva ecuatii de gradul III prin metode ingenioase impletind geometria cu algebra si …hai ca v-am plictisit deja. Omar insa e mai cunoscut ca poet, ba chiar „poetul betiv”, mare parte dintre poeziile sale fiind inchinate vinului. Si atunci, in acei ani, m-am inspirat din atitudinea acestui matematician-poet si am gustat primele pahare de vin. Evident, n-am devenit mai intelept! 🙂 . Vinurile baute de mine la vremea aia erau din cele ieftine si comerciale sau de pe la bunici, care prin metode mostenite si traditionale obtineau diverse sortimente de vin.

Din nou cei de la Icar Tours, ne-au facut o placuta surpriza, invitandu-ne de aceasta data la Casa de Vinuri Cotnari, o aparitie recenta pe scena si piata vinurilor romanesti. O degustare.

Cu ani in urma am mai participat si cu alte ocazii la degustari pe la diverse crame. Dar de aceasta data, degustarea a fost insotita de povestea si scurta (inca) istorie a acestui proiect. Tehnologie de ultima ora, soiuri pure si atent selectionate, plantatii de vita-de-vie cu un numar ciudat de exact si constant de butasi (fix 3646 plante la ha!), continutul de alcool si de zahar din fiecare sortiment extrem de bine precizat, procesul tehnologic strict monitorizat, toate aceste s-au transpus in cifre in mintea de inginer si mi-a dat senzatia ca am de-a face cu procese aflate sub spectrul matematicii, deci exacte!

Al doilea soc care l-am avut a fost despre sortimentele de vin degustate. Vinul meu preferat este Busuioaca de Bohotin. Un vin roze, demi-dulce. De femei, ar spune unii, asta e! Toata lumea insa a auzit de Grasa de Cotnari si Tamaioasa Romaneasca, vinuri din categoria demi-dulci si dulci cu o aroma specifica, originala, care exista doar in partile Cotnariului. Ma refer la cele originale pentru ca sunt convins ca exista suficiente falsuri pe piata sau produse sub licenta. Ei bine, supriza mare a fost cand ni  s-au prezentat spre degustare sortimente ca: Grasa de Cotnari…sec! Tamaioasa Romaneasca ..secBusuioaca de Bohotin…sec! Mintea mea – aceeasi, de inginer si analitica – refuza cu incapatanare existenta acestor sortimente de vin. Si totusi din cele 7 sortimente de vin degustate, 4 au fost altfel decat cele traditionele, cunoscute in mod uzual, astfel ca perceptia mea despre vinuri a suferit o schimbare majora.

Proiectul nu se opreste aici. Casa de Vinuri Cotnari isi construieste o identitatea proprie, linii de productie si imbuteliere proprii si cred ca va fi un jucator important, de luat in seama pentru intreaga piata de vinuri de calitate din Romania si nu numai. Deocamdata, in scurt timp, au reusit sa impresioneze si sa-si adjudece cateva aprecieri care vor conta mult in evolutia ulterioara a proiectului. Personal le doresc la cat mai multe premii si evident ….piete castigate. Un proiect care probabil va deveni legenda! Iar Cotnari e un brand al judetului Iasi cu care ne mandrim !

Reclame
Categorii: Diverse, Iasi, RO | Etichete: , , , , , | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Stiinta vinului la rang de stiinta exacta

  1. Pai bine mai draga Titi, cand am vrut eu sa te servesc cu o BB seacă, originală 100%, ai zis ca nu servești, ca vrei numai de aia dulce.
    Sortimentele astea nu reprezinta ceva nou. Doar ca nimeni nu s-a gandit sa iasa până acum cu ele pe piață.

Vreo impresie/completare?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.