Cozonac de bloc

IMG_1142Cam gata cu pregatirile de Paste.  Oua rosii si colorate. Pasca…e inca la cuptor, salata de boeuf (cutitele de la Frarom au fost nepretuite, mergeau singure la maruntit legumele!), drob, bors ca la Moldova, friptura..nu de miel ca nu-mi place mielul si evident ..cozonacul. Peste tot, diverse supermarketuri si comersanti se intrec care mai de care in oferte, iar romanii arata ca sunt generosi ca intotdeauna cu sarbatorile, oricare ar fi ele. N-avem prea multe ocazii, cele mai importante le stim cu totii, Pastele si Craciunul si poate ca e suficient pentru buzunarul muritorilor de rand.

Cozonaci, peste tot. Unul umflat cu E-uri , afanatori si alte chimicale e ieftin, 8-10 lei, are termen de garantie destul de mare, pana la o luna. Altii, „la comanda” , costa intre 28-45 lei/kg! 45 de lei? Dar ce naiba le pune in ei? Praf de aur? Pe eticheta toate sortimente au inscrisa mentiunea „cozonac de casa” ! Excuse me? Care casa? Din bucataria din spate? Copti cumva pe vatra? Cu ingrediente naturale si eco ?

La mine in familie s-a decis ca anul asta sa nu mai cumparam/comandam cozonaci, ci sa facem noi. Adica sotia! Riscul este sa nu-ti iasa, sa nu creasca sau sa te alegi cu 2 bolovani in loc de cozonac. Din diverse motive: fie gresesti reteta, fie faina nu e de calitate, fie zaharul nu e suficient de rafinat, fie smantana e prea slaba, fie drojdia e veche, fie ouale nu sunt de taran veritabil, etc., sunt o groaza de motive. Dar ne-am asumat toate aceste riscuri si am facut cozonac in casa. Adica in bloc. Din fericire, pentru linistea familiei in special, cozonacul de bloc, desi nu a crescut in mod spectaculos ca aia din poze, este suficient de crescut, pufos, foarte bun la gust si pacatosii de noi, adica eu & Jr, deja am terminat de mancat unul. Dumnezeu sa ne ierte, ca suntem pacatosi, stim deja.

Dimineata, ultimile retusuri la cumparaturi:

– prosoape de bucatarie (role de hartie);

– niste sucuri „din astea„, cu si fara acid;

– ceva de gratar, daca o fi sa iesim intr-o zi, doua;

– castraveti, ceapa, rosii, usturoi verde anti-moroi si raceala;

– vreo 2 paini feliate, suficient, ca peste 2 zile se deschid iar magazinele;

– niste bere, am ales „de aia mai scumpa„, ca deh! e Pastele si n-o sa beau din aia pentru carutasi (unii prietenii poate-si amintesc 😉 ); bere cu lemon, nu, ca „ea” are vin demidulce, Muscat Otonel.

Cam gata! Mai acusi un update cu poze cu pastile („pasti” de la „pasca„, of! mi-e lene sa scriu cu diacritice si sa nu se inteleaga altceva). Diseara o sa mergem cuminti la Slujba de Inviere, mai hodinim o zi, doua pe-acasa, apoi din nou la servici!

Va doresc tuturor pace in suflet si Paste Fericit!

 

Anunțuri
Categorii: Diverse, Iasi, RO | Etichete: , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Vreo impresie/completare?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.