Yes or No?

Choise-YES-or-NOPrieteni, amici, cunostinte. Toti avem. Avem libertatea de a ni-i alege? Avem. In ce fel? Dupa chipul si asemanarea noastra? Dupa criterii morale? Dupa starea lor materiala? Dupa sferele de influenta pe care le au? Dupa cum arata? Dupa cum se poarta? Dupa gradul de compasiune pe care-l starnesc? Sau pur si simplu fara motiv! Si cu siguranta sunt 1000 de de astfel de criterii dupa care ne-am putea alege propria lume in care convietuim.
Unii sunt mai rigurosi, mai stricti, iar prietenii din grup nu se abat de la criteriile alese. In alte cazuri prietenii sunt selectati precum o shaorma „cu de toate„. Adica sa se incadreze cate un pic din fiecare din calitatile aflate pe o scara proprie (si unica) a valorilor.
Personal, in ultima vreme, mi-am dorit sa fiu inconjurat de oameni pragmatici. Oameni care se decid repede. Oameni care actioneaza fara sa filtreze prea mult. Cam asa incerc sa fiu si eu in ultima vreme, multe persoane din jur ma acuza deseori fie ca iau decizii sub impulsul emotionalului, fie nu gandesc (nicio noutate! 😀 ), fie dau „enter” fara sa iau in calcul alte posibilitati. Cum ii gasesc? Daca ii gasesc? De ce ei? De ce din astia „dusi” si nu indivizi asezati, cerebrali? Pentru ca…habar n-am . Cert este ca imi place ca oamenii sa-mi raspunda la o intrebare simpla de genul „mergi„? cu „da” sau „nu„. Si nu cu o alta intrebare, cum ar fi : „unde?„. Mai simplu, mai transant, fara nuante. Oooo, despre nuante de raspuns cate povesti !

Ati fost de multe ori in situatia de a cauta/gasi o scuza oarecare pentru o anumita solicitare. Fara sa oferiti un raspuns direct de genul „nu vreau„, „n-am chef” care ar fi fost perceput ca un raspuns nesimtit si obraznic. Fara mila sau remuscari! Pentru cealalta varianta se cauta un raspuns diplomatic, real sau nu, in coada de peste, se transmite invaluindu-l in cat mai multe straturi de voal astfel incat sa se uite de la ce-a pornit solicitarea si lasi interlocutorul cu ochii in soare si cu o framantare in suflet: „ce-o fi vrand sa spuna? ma ajuta sau nu?” Timp pierdut! Un raspuns pragmatic si direct ar fi lamurit foarte clar problema, desi exista riscul ca relatia de prietenie sa se rupa. Aici e de discutat. Un prieten iti cere ajutorul. Il ajuti mereu? Poate deveni dependent si ii faci mai mult rau, un deserviciu. Iar daca il refuzi s-a putea supara pe tine si ar deteriora relatia. Nu inseamna poate ca profita de tine si trebuie de fapt sa deschizi ochii pentru ca esti folosit? Unde e prietenia? Desi uneori slabiciunea pentru una sau alta dintre persoane devine ca o boala cronica incat, desi simti ca esti folosit, refuzi sa te opresti si ajuti in continuare, fara niciun beneficiu ulterior! Exclud din poveste actele caritabile; cei care le fac nu au niciodata nevoie de recunostinta. Nici de notorietate si nu tin neaparat ca faptele lor sa fie cunoscute de toata planeta. Acestia sunt oameni.  Ei au o fericire launtrica pe care multi n-o inteleg, dar nimeni nu le-o poate lua. Simplu. Punct. Fara alte comentarii sau explicatii.
Deci, ce alegem? Pragmatici sau diplomati? Oameni dintr-o bucata care sa-ti spuna adevarul in fata – desi deranjant de multe ori – sau persoane care sa ne linguseasca zilnic si care ne gadila orgoliul intr-un mod placut? Oameni carora le oferim peste sau pe care ii invatam sa pescuiasca? Conservatori sau vizionari? Depinde de noi. Vom alege ce ne dorim, chiar daca, de exemplu, vad o multime de oameni in jurul meu care isi doresc sa fie altfel decat sunt de fapt. Se vad, se simt, sunt falsi, au interese ascunse. Si de care ma voi debarasa. Pentru ca, nu-i asa, am afirmat deja, eu decid cine intra in viata mea, eu decid criteriile dupa care decid asupra valorii sale pe baza propriului meu sistem de valori. Azi, acestea criterii sunt de tip informatic. O sau 1. Alb sau negru. Yes or No ! Maine, nu stiu, sper ca pe masura ce imbatranesc  sa devin mai ..intelept!

Sursa photo : http://depositphotos.com/

Reclame
Categorii: Diverse, Iasi, RO | Etichete: , , , | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Yes or No?

  1. Luiza

    Votez 4 you and 4 ever

Vreo impresie/completare?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.