PETomanii

PET

A! Nu! Nu e vorba despre simpatizantii animalelor. Si nici despre o specie noua aparuta in regnul animal sau vegetal. Si nici macar despre vreo fobie nu e vorba!

Ii vedem mereu si ii detestam. Evident, niste defavorizati ai soartei. Ceea ce fac, fac de nevoie si nicidecum de placere. Ma refer la …gunoieri. Adica cei care scotocesc prin gunoaie. Unii cauta resturi alimentare, altii imbracaminte si incaltaminte, altii bucati de fier vechi (eeei, in gunoaie! inca mai sunt capace de canal suficiente de furat). Unii aduna bucati de lemn pentru foc din mobile vechi, iar intr-o vreme unii colectionau sticle.  In general nu deranjeaza, de cele mai multe ori doar cainii dintre blocuri ii mai baga in seama. Si asta pentru ca multi dintre ei, gunoierii, au proprii lor caini, iar teritoriul cainilor autohtoni pare temporar amenintat: „mai veneticule, sunt vremuri grele, unde mai vii si tu sa te dai la ciolanul nostru?„.

De ceva vreme a aparut o noua specie de „cautatori” si anume cei care selecteaza PET-urile, bidoanele de plastic si orice recipient din PVC. Se trezesc devreme, par ca stiu bine traseul si orarul masinilor Salubris si apar inaintea lor. Poarta niste saci uriasi in care sa incapa cat mai multe sticle de plastic. S-au specializat si nu mai depoziteaza sticlele asa cum sunt ele din fabrica. Le taseaza cu picioarele si astfel volumul pe care-l ocupa devine mult mai mic. Iar operatiunea asta, de tasare, scoate un zgomot extrem de enervant si iritant! Ei, asta ma deranjeaza. Locuiesc la parter, e vara, fereastra deschisa. Tomberoanele la 15-20 m de geam. Dar cand incep baietii astia sa danseze pe PET-uri si inca la ore foarte matinale, da, ma deranjeaza. Si asta ma face sa devin un hater al fenomenului. Mai ies eu, ma iese altul, mai tipam pe la ei, dar nu ne baga in seama, ne ingnora.

Pe ici, pe colo, Salubris a amenajat tomberoane speciale pentru selectarea deseurilor. Nu-mi aduc insa aminte sa le fi colectat in acelasi mod, selectiv. Dar nici la gramada cu deseurile comune nu am vazut sa la stranga. Asa ca sunt cumva rezervat sa dau o concluzie. Oamenii chiar incearca in mare masura sa-si insuseasca acest concept de selectare a deseurilor. Nu e rau deloc! Dar daca aceste toberoane dedicate, pentru hartie si pentru plastic ar exista in TOATE punctele in care exista tomberoane, iar acestea sa fie inchise, sigilate, accesul sa ramana doar acea gaura cauciucata, ar fi ceva mai bine. Iar pretul pentru achizitori de deseuri PVC ar fi mult mai bun, la prima mana. La cel mai apropiat punct de colectare de deseuri exista 4 tomberoane, toate pentru uz comun. 150 m mai incolo, exista si tomberoane pentru hartie si pentru plastic. Dar cati sunt dispusi sa-si plimbe deseurile inca 150 m in plus doar de dragul selectarii deseurilor? Poate eu si inca fo’ doi. Restul de 150 de familii isi vor duce gunoiul la tomberoanele comune, fara nicio intentie de a se plimba cateva zeci de metri in plus. „Poi daca nu ezista tomberoane pentru plastic? Doar n-o sa ma duc pe cealalta strada, etc, etc,…„. Eu tind sa cred ca totusi exista solutii. Dar daca s-ar si dori… Altfel ramane un razboi surd intre de-alde mine si „pasionatii” de plastic. N-as avea nimic cu ei, sunt amarati, fac si ei un ban, nu cred ca scot cine stie avere pe aceste cateva bucati de plastic. Manaca si ei o bucata de paine. Iar eu pentru mine e clar: tre’ sa dau din nou dovada de …toleranta.

Sursa photo: http://www.stocuri.com/

Reclame
Categorii: Enervante, Iasi, RO | Etichete: , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Vreo impresie/completare?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.