Emanciparea femeii in RO. Mythbusters?

Integrarea femeii in viata publica din Romania s-a facut anevoios in comparatie cu alte state europene. Si privita cu neincredere de o parte sau de cealalta a partilor beligerante dintr-un razboi mai real sau mai inchipuit al sexelor. Prin anii 1925, printr-un articol de lege, femeile trebuiau sa faca parte din consiliilor locale ale comunitatilor in care locuiau. In 1929 femeile primeau dreptul la vot, dar doar pentru anumite categorii sociale. Temandu-se de ironiile barbatilor femeile isi vedeau insa de ale lor si nici nu se inscriau pe listele electorale si nici nu mergeau sa-si exercite dreptul la vot decat intr-un procent foarte mic. Viata mondena era la indemana doar pentru o mana de femei si exclusiv in marile orase. Intr-o populatie majoritara rurala, asa cum era in perioada interbelica, nu puteai vorbi despre o emancipare in masa a femeilor din RO (historia.ro).

Inclin sa cred ca lucrurile s-au schimbat acum, la aproape 100 de ani de la castigarea acestor drepturi. Sau…nu prea?

Femeile de astazi par a fi emancipate si se regasesc mai mereu in prim planul stirilor, fie ele de senzatie, can-can-uri, viata publica, politica, etc. Pana pe la 25-30 de ani majoritatea isi doresc sa reuseasca profesional, sa nu depinda material de un barbat si sa fie independente. Apoi se casatoresc, apar copiii, lucrurile se aseaza si devin femei de casa. Servici-casa-copii si retur. In opinia mea peste 75% dintre femei au aceast parcurs in viata. In alte vremuri, cand erau mai tinere si fara oblgatii, se intalneau un grup de fete si plecau lelea pe la terase si prin cluburi. Dar dupa casatorie iesirile lor sunt mult mai rare fiind impiedicate fie de viata profesionala, fie de cea personala. Asa zic ele ! Oare? Asa sa fie? Chiar nu mai pot iesi „cu fetele” la o cafea din cauza ca trebuie sa aiba grija de copii sau de neajutoratii soti care n-ar fi in stare sa-si gaseasca o pereche de ciorapi fara sa le intrebe?

Am cunoscut nu demult o doamna, putin peste 40 de ani, cu un copil de aproape 18 ani. O viata profesionala oarecum implinita, iar cea personala de asemeni. Ii place insa sa iasa mereu cu prietenii, prietenele, fara sa se simta incorsetata de anumite rigori conservatoare si fara sa-si faca griji de genul „ce mai facem azi de mancare”. Dar am uitat sa mentionez ca doamna cu pricina traieste intr-o tara europeana mult avansata din punct de vedere social. Toti care am fost „pe-afara” am observat modul de viata al oamenilor de acolo. Dupa servici, nu se grabesc nici la piata, nici acasa, ci in vreun pub, club si ce mai au la indemana, cu prietenii, sa se simta bine. Femeile din cercul in care ma invart in mod curent, adica consoarta si ale ei 5-6 prietene sunt „fete de casa”. Exact dupa tiparul pe care l-am descris mai sus. Mereu le spun: „iesiti si voi, fetelor, la un suc, la un brandy, la o barfa, etc…poftim o masina, mergeti 2 zile sa fiti doar voi intre voi la o cabana undeva, etc…„. Aiurea, nimic: „nuuu, ca noi suntem femei serioase, cu copkii acasa, cine sa aiba grija de ei, cum sa mergem fara voi? etc, etc.„. Excuse me? Da’ noi, barbatii, chiar suntem de paie? Nu suntem in stare sa mergem la un Mac cu Jr? Sau nu putem sa aruncam o camasa si niste chiloti intr-o masina de spalat, sa punem detergent si sa alegem programul corespunzator? Cat de greu poa’ sa fie? Concluzia mea: dupa 40 de ani, poate chiar si mai devreme, femeile din RO se inchid in casa. Nu toate, dar intr-un procent maaare !!

Noi, baietii? Pai noi nu mergem la pescuit? La meci? La o bere? La un workshop?  Pai? Corect e? Asa ca fetelor, ia! lasati cratitele si rufele, un machiaj si o fusta stramta si valea de-acasa! Las’ ca ne descurcam cateva ceasuri fara voi! Doar faptul ca aveti drept la vot si ca va regasiti in toate meseriile pe care alta data le aveau doar barbatii nu e suficient ca sa va considerati emancipate! Iar viata personala nu se termina odata cu casatoria. E vremea sa incepeti cu adevarat procesul de emancipare!

Sursa photo: http://revistaflacara.ro

Reclame
Categorii: Iasi, RO | Etichete: , , , , | 2 comentarii

Navigare în articol

2 gânduri despre „Emanciparea femeii in RO. Mythbusters?

  1. Ștefania

    În afară de faptul că se se scrie myth (cu y, așadar)… nu. Articolul e simpatic la maximum. Problema e că soții rătăcesc nu doar șosetele, ci multe alte lucrușoare utile, cum ar fi: entuziasmul față viața în doi (la mică distanță de plozișori), față de ieșitul împreună nu-contează-unde, față de pregătirea, par egzamplu – a unei salate cu cartofi prăjiți în așteptarea celei care vine de la job, dacă se întâmplă ca dragul de consort să iasă mai devreme ș.a. Când te plafonezi cu succes, și aruncatul de la 11 metri a chiloților în mașina de spălat devine o maaaaare povaaară. Și uite așa femeile după 40 se închid în casă chiar și atunci când copiii sunt destul de mari iar bărbatul destul de neanchilozat, ca să poată pune frumușel mânuțele la vreo treabă. Știți de ce? Fiindcă pierdem și noi gustul pentru inedit, pentru ceva mai ieșit din tipar, pentru sarea și piperul existenței. Pentru că, într-adevăr, viața personală nu se termină cu căsătoria. Dar nici nu crește. În schimb, crește lancea cu care luptăm cu (prea multe dintre) morile de vânt ale lumii din totdeauna (inside and outside). Toate cele bune. Mișto blog.

Vreo impresie/completare?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.