Cinzeaca

whiskey glassAnul trecut mi-am petrecut Revelionul la restaurantul….la un restaurant. Fara nume, fara reclame. Bun. Frumos. De toate din belsug si la discretie. Gazdele amabile. Colindatori. Artificii. Un DJ care a scos untul din noi. Ne-am simtit bine.

Anul acesta am incercat sa caut un alt loc. Nu-mi place sa merg de doua ori in acelasi loc, chiar daca m-am simtit bine. Si unde poti cauta mai usor decat pe sfantul Net. Via Goagal. „Oferte Revelion 2014 Iasi” & Search. Si am inceput sa studiez. Am exclus cluburile si pub-urile din start pentru ca am o varsta care nu-mi mai permite sa ma amestec in treburile celor mai tineri. Sa depasim momentul.. 🙂 Preturi variate, in functie de menu si prestigiul locatiei. De la 190 lei pana spre 350 lei de persoana. Meniuri care de care mai variate, 3-4 feluri de mancare cu denumiri care de care mai sofisticate, habar n-am ce sunt, muzica live, colinde, etc. N-am pomenit nimic de bautura pentru caaa….

Un restaurant: 250 lei, pentru „open bar” 290 lei. Un altul 320 lei fara limite, 190 bufet suedez. Intre 180-340 lei in alta parte, la pretul mai mare, evident „open bar”. La cele mai multe  oferte bautura e in regim „open bar”. Foarte ok, nu comentez preturile, fiecare e liber sa aleaga ce doreste si cat isi poate permite.

Insa exista si locatii, la preturi comparabile cu cele de mai sus, unde  se specifica pe oferta ca se ofera doar 50 ml de tarie si 1/2 l de vin !! Dar este permis sa-ti aduci bautura de acasa!! Hei, domnilor! Ce sa mai aducem? Paine aveti? Dar mamaliguta pentru sarmale, muraturile pentru friptura si topping pentru inghetata? Servetele? Fata de masa? Muzica la telefonul propriu fiecare dupa preferinte?

Hai ca-i buna! Pai sa stam stramb si sa judecam drept. La un Revelion in public, la restaurant (except pub/club, vezi mai sus), doamnele sunt cu toalete si accesorii deosebite. Se pregatesc minim o saptamana pentru o asemena iesire.  Barbatii, mai putin, dar vor fi calcati si apretati de sotii. Oare cine ar bea in asemenea masura incat sa se faca praf? Si sa se faca de ras fata de toata lumea ? Si sa si-o ia de la nevasta pentru tot restul vietii? (pentru ca in general, cam barbatii incalca limitele uneori). Nu cred ca ar fi capabili de asa ceva in public! Deci cat poti sa bei? Bei 50-100, hai 200 ml de tarie sa te incalzesti si sa-ti faci curaj sa iesi in ringul de dans. Apoi transpiri, obosesti si treci pe sprit. Mai un peste, un pahar, doua de vin alb. O gustare, o friptura,  un pahar de vin rosu. La sfarsit, la desert, un pahar de sampanie, spumant. Gata, s-a terminat cu taria! Daca te imbeti de la inceput seara e ca si terminata: devii penibil, nevasta ti-e botoasa, in cel mai rau caz isi face da cap cu altul sau pleca pur si simplu fara tine. N-am vazut si n-am auzit cazuri, dar sunt scenarii posibile. Si atunci, intreb si eu: de ce sa pui pe masa doar 50 ml? Suna a saracie si zgarcenie! Si tot omul vine la Revelion dupa Craciun. In care a mancat, a baut tot ce a dorit sau si-a permis. Nu vine la restaurant nici sa bea, nici sa manance in exces. Unii beau acea cinzeaca, altii nu! Nu vreau sa cred ca bautura ramasa se colecteaza in sticle ulterior, se arunca, deci ar insemna risipa in dauna celor care ar mai dori inca un pahar.  Oaspetii trebuiesc tratati cu ce e mai bun si cu de toate, fara limita la bautura. Poate ti-i atragi clienti ulterior. Poate te vor recomanda altora. Poate vor veni cu placere a doua oara la un alt eveniment, stiind ca ai fost tratat conform zicerii „clientul nostru, stapanul nostru„. Sa simta ca nu e doar la nivel de poveste si pot transpune aceste vorbe in fapte. Personal nu agreez o astfel de oferta, deci nu voi alege asa ceva. Nu sunt un bautor inrait de tarie, de alcool in general, ba chiar dimpotriva, dar mintea mea refuza sa creada ca m-as putea simti bine intr-un loc in care bautura e servita cu portia. Lasati-o, domnilor, la discretie! Nu si-o pune nimeni in traista, nu va bea nimeni fara masura si va garantez ca nu veti iesi in paguba!

Sursa photo: http://www.twiststir.com/bars.html

Anunțuri
Categorii: Enervante, Iasi | Etichete: , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Vreo impresie/completare?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.