Canalul Panama vs. Starea Natiunii

canalul-panama1Nu cred ca este cineva  care sa nu fi auzit de Canalul Panama. Stim cu totii ca se afla in statul cu acelasi nume si leaga Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific. Un proiect absolut fabulos care se intinde pe o lungime de aproximativ 77 km, iar sistemul de ecluze care rezolva problema diferentei de nivel este o bijuterie a ingineriei! Pana de curand canalul a fost in administrarea SUA, dar din anul 2000 se afla sub tutela statului Panama, PIB-ul micului stat din America Centrala fiind imbunatatit in mod considerabil.

Date tehnice se gasesc pe net prin diverse surse si nu vreau sa plictisesc cu asta. Mai putini insa stiti istoria acestui canal. Prin sec. XVI, regele Carlos al V-lea, realizeaza marele beneficiu care l-ar avea daca ar exista o trecere intre cele doua oceane. Ordona cartografierea istmului Panama, dar totodata intelege ca  are nevoie de o forta de munca uriasa, de tehnologii si costuri pe care nu si le putea permite. Abandoneaza ideea.

Ideea e repusa pe tapet la inceputul sec. XIX, dar abia prin 1880 incep lucrarile adevarate. Inginerul francez Ferdinand Marie de Lesseps, care construise si canalul Suez, priveste acest proiect ca pe o provocare si timp de 8 ani isi dedica eforturile in realizarea proiectului. Tehnologiile si utilajele nu erau foarte avansate, iar bratele zecilor de mii de muncitoril veniti din toata lumea era principala forta a acestui santier. Se estimeaza ca peste 26000 de oameni au murit in construirea acestui canal, fie din cauza accidentelor de munca (foarte frecvente din cauza alunecarilor de teren), fie din cauza bolilor.

Pe la 1904 proiectul este preluat de inginerii americani. Marile probleme erau instabilitatea solului pe care se lucra si starea de sanatate a muncitorilor.  Echipa de management a inteles ca nu vor izbandi niciodata cu o masa de muncitori bolnava si fara conditii de igiena minime, iar aceasta sarcina a fost preluata de colonelul Gorgas. Principalele probleme erau febra galbena si malaria, determinate de prezenta tantarilor in mlastinile din apropierea punctelor de lucru si de cazare. Vreme de aproape 2 ani s-a lucrat la desecari de mlastini, ceea ce a dus la o rata mult mai mica de inmultire a tantarilor purtatori de boli. Cu o astfel de strategie lucrarile la canal au continuat, si in 1914 a fost dat in functiune. Iata cum intelegerea problemelor tehnice si sociale au dus in cele din urma la finalizarea acestui proiect grandios. Gandit de sute de ani si executat si finalizat in aproape 35 de ani! E mult? E putin? Eforturile materiale si pierderile de zeci de mii de vieti omenesti au contat?

Citind istoria acestei constructii am facut o analogie, poate fortata, cu ceea ce se intampla azi la noi. Ne zbatem de zeci de ani sa reusim sa ajungem la un nivel de trai si de civilizare apropiat cu tarile europene. Se vede cu ochiul liber ca nu reusim. Si cred ca sansele de reusita sunt mici. Cand noi vom reusi sa ne ridicam un pic, celelalte popoare vor fi evoluat si mai mult si mereu vom ramane in urma. Constat insa cu stupoare ca suntem un popor bolnav si needucat. Poate suna cam dura si prea directa aceasta afirmatie, dar privind la modul realist in jur, sigur imi dati dreptate. Sistemul sanitar e la pamant, nicio reforma din ultimul sfert de veac nu a adus imbunatariri semnificative in sistem, ba mai mult, parca ne infundam din ce in ce mai rau. Exemplele sunt de prisos, le vedem in fiecare zi in media sau chiar pe propria piele. Banii stransi din impozitele si cotizatiile noastre, multi , putini, sunt foarte prost administrati si se duc aiurea in vant, deseori pe echipamente supralicitate care nu vor fi folosite niciodata. Medicii sunt prost platiti, multi aleg sa plece in locuri din lume unde sunt platiti mai bine. Cei care au ramas nu mai sunt motivati decat facand apel la „legea lui O(h)m” . Nu mai dezvolt, intelegeti ce vreau sa spun. Si cate si mai cate neajunsuri.

Despre invatamant lucrurile stau cam la fel. Rezultatele la evaluari, examene si bacalaureat spun totul. Salarii mici, profesori demotivati, copkii dezinteresati. Nu-mi place sa cred asta si rationalul din mine refuza ideea ca toate astea s-ar putea intampla deliberat si cu buna stiinta de unii care considera ca e mai usor de condus un popor bolnav si prost educat!  Faptele insa ma contrazic! Iertati-mi exprimarea prea directa!

Ni se spune des: „trebuie sa muncim mai mult, sa producem mai mult, sa fim mai eficienti„. Cum sa spui asta unui popor bolnav si slab educat? Fara nicio perspectiva in vreun viitor pe care nu-l puteam vedea din cauza perdelelor de fum lansate de pe malul Dambovitei in fiecare zi?

Oare ce forta politica ar avea curajul sa-si asume un proiect de insanatosire fizica si spirituala a poporului nostru? Un proiect pe termen lung, de 35 de ani, asa cum a fost construit canalul Panama! Care dintre politicieni sau ce forta politica are curaj sa iasa in fata si sa spuna: „imi pasa de voi, hai sa construim o lume noua cu oameni sanatosi si educati. Va dura 30 de ani, ne vom lovi de multe probleme, dar e sansa noastra de a reusi!„.

Cred ca nimeni. De ce sa te incurci cu un program pe termen lung? De ce sa nu profiti de cei 4 ani de mandat, ca apoi nu se stie? De ce sa-ti pese de soarta celor multi si prosti? Ce sa le iasa din asta? Doar recunostinta? Un loc in cartea de istorie? O statuie amarata in cine stie ce parc uitat de lume? Clar, nu asta e scopul LOR! Romania e astazi o jungla, care poate fi imblanzita doar cu un proiect ambitios de lunga durata!

Pentru noi, timpul se scurge cu problemele si necazurile de zi cu zi. Eu unul refuz sa mai sper in ceva bun. Speranta moare ultima? Ei, as! Speranta nu exista. Cel putin pentru generatia mea. Poate copiii nostri…poate copiii copiilor nostri, poate…. Dar daca nu incepem azi, maine ar putea fi prea tarziu…

Referinte: Descopera.ro, The Americans in Panama, WikiPedia.

Sursa photo: http://www.tuktuk.ro/

Reclame
Categorii: Enervante, Iasi, RO | Etichete: , , , , , , | 4 comentarii

Navigare în articol

4 gânduri despre „Canalul Panama vs. Starea Natiunii

  1. Viata e complexa. Fii optimist !

  2. Leyla

    Nu doresc sa comentez ,insa adevarul despre Romania si scopul guvernului roman dupa lovitura de stat din 1989,il poti citi aici:http://tubeclip.wordpress.com/2013/06/25/codul-sclaviei-moderne-din-romania-de-dupa-89/

  3. Acesta a fost scopul statului atunci cind a preluat rolul de „educator”, de a tine o populatie la limita educatiei pentru ca este mai usor de controlat. Numai atunci cind oamenii inteleg acest lucru si scot statul din educatie, abia atunci avem sperante la educatie. Pina atunci nu.

Vreo impresie/completare?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.