Secretul a fost dezvaluit !

SelgrosIn fine, dupa mult folclor de pe iutub si alte can-can-uri din media, am aflat secretul. Secret pe care probabil nu l-as fi aflat niciodata si, suspicios din fire, n-as fi dat crezare nici povestilor amicilor. Asa ca, inarmat cu multa neincredere si hotarat sa demolez bruma de argumente pe care ar fi incercat sa mi-o inspire… oricine, m-am prezentat – via Kooperativa 2.0 – la Selgros, chiar in inima supermarket-ului, decis sa aflu secretele crenvurstilor, ale salamurilor, carnatilor si altor preparate din productia proprie care le ofera spre comercializare in reteaua de distributie. Am mai fost prin fabrici sau combinate de vinuri, paine, ulei, dar niciodata intr-o mini-fabricuta de procesare a carnii. Prima impresie placuta am avut-o inca inainte de a patrunde in fabrica propriu-zisa. Am primit un pachet personal de protectie – halate, sosete, aparatoare de cap – dar nu de protectie personala, ci de protectie a carnii, preparatelor de noi si de potentialii factori pe care i-am fi putut aduce din exterior. Nimeni n-a facut exceptie, de la director pana la vizitatori. Inauntru temperatura era scazuta, nu cred sa fi fost mai mult de 10-15° Celsius, iar in unele incaperi chiar spre 5°. Aparatura de procesare cu tehnologie de ultima generatie. Inox si curatenie. Am facut cunostinta cu d-nul Nelu Munteanu, un nene absolut delicios si pasionat de meseria sa. Nu stiu cum s-o numesc, dar stia tot ce trebuie sa stie despre carne, flux tehnologic, procesare, echipamente, retete si cred ca ar putea vorbi o saptamana neintrerupt despre pasiunea sa. Un om placut si deschis care a raspuns promt la orice provocare. Rapid si fara sa sovaie… pentru ca, nu-i asa?, orice sovaiala si balba ascunde ceva, dar n-a fost cazul! A luat omul o juma’ de porc, ne-a facut cunostinta cu el – varsta, provenienta, gen, studii, stare civila, numar de la pantofi si am constatat ca are un CV perfect. Stampile, diplome, certificate pentru a dovedi ca porcul cu pricina vine dintr-o familie buna si merita tot respectul pentru trecutul, dar mai ales pentru viitorul sau.

Un cutit nu face doua parale daca nu se afla in mana unui om care stie ce sa faca cu el. Cand spui macelar iti inchipui un individ care are o bucata de carne in fata si o transeaza in scopuri de preparare sau comercializare. Dupa definitia de mai sus, cred ca as putea si eu. Numai ca lucrurile nu stau deloc asa si un macelar stie ce si cum sa taie. Nu-i trebuie un satar sau o maceta, ci doar un cutit scurt, subtire, usor incovoiat si foarte bine ascutit. Si cunostinte de… biologie. Dintr-o jumatate de porc poti extrage o multime de parti: cotlet, ceafa, un muschi, spata, piept, pulpa, rasol, snitel, costita, oase garf. Fiecare are o anumita calitate comerciala si se preteaza pentru anumite preparate. Unele bucati din acestea se detaseaza si se pun deoparte, fiind destinate pentru reteta de crenvursti. 70/30 sau 80/20 reprezinta procente de carne/grasime care sunt folosite in procesare. Mai in gluma, mai in serios, am intrebat: «bine, dar unde e hartia care se foloseste in crenvursi?». Drept raspuns, am fost invitat mai departe sa vedem ce se intampla. Carnea se introduce intr-un tocator de mare viteza, i se adauga sare, condimente, ierburi, un ceai de kombucha (search pe goagal, e doar o ciuperca) pentru culoare si gheata! Gheata e pentru pastrarea temperaturii joase, altfel compozitia s-ar taia/imprastia si sarja ar fi irosita. Temperatura e permanent monitorizata. Compozitia, care arata ca o pasta, se pune intr-o masina de umplut carnati, ca cele de acasa, doar la alta scara si asta e tot! In functie de suportul care se umple (mat de oaie, mat de porc etc.), rezulta crenvursti, carnati polonezi sau parizer. Compozitia e aceeasi! Mai urmeaza un proces termic de uscare, afumare, se ambaleaza si… la raft! Si E-urile? Pai s-au pus: sare, ierburi, kombucha! Dezamagiti! Unde sunt hartia si E-urile din crenvursti? Intrebarile si suspiciunile mele nu mai au niciun rost !

Această prezentare necesită JavaScript.

Dupa ce am degustat la «botu’ calului» niste muschi afumat si niste sunca, am fost invitati intr-o sala de oaspeti unde chefi bucatari au prezentat un preparat delicios pe baza de carne de porc si vita. Prietenii ma stiu ca mai gatesc din cand in cand si pentru ca doresc sa-i impresionez la o viitoare ocazie, fac apel la maestii bucatari sa-mi puna la dispozitie reteta sosului alb pe care l-am avut in farfurie! Fabulos, deci trebuie sa stiu! Multumesc anticipat! Prajituri, vin, fructe, buna dispozitie, gazde amabile! A fost suficient ca sa ma convinga sa revin la cumparaturi la Selgros.

Arunc manusa insa si altor producatori/procesatori de alimente sa ma convinga ca putem sa ne bazam si sa avem incredere in ei. Si sunt convins ca daca nu au nimic de ascuns ne vor invita. In felul asta, o sa demolam step-by-step toate zvonurile. Iar cele rele se propaga al naibii de repede…

Anunțuri
Categorii: Eveniment in Iasi, Iasi, RO | Etichete: , , , , , , , | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Secretul a fost dezvaluit !

  1. Super articolul și bine susținut.Am căutat butonul de like (y)

Vreo impresie/completare?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.